2012. március 19., hétfő

Dobozdíj és közgyógykeret

Az utóbbi hetekben sokakkal sokat beszélgettünk arról, hogy a amíg az egyesületen belül nincs meg a támogatott elszántság a jelenlegi trend megfordítására, addig az egyesület folyamatosan ürül ki, lehetőségei kopnak, vonzereje sorvad, korábbi vívmányai odavesznek.

Amikor tételes listát készítünk ezekről a veszteségekről, könnyen megfeledkezhetünk egy jószerével a háttérben működő, kevésbé látványos egyesületi szerepvállalásról, történetesen a dobozdíjtámogatásról, ami ha nem létezne, havi szinten valószínűleg jelentős kiadást okozna sok diétázó számára. Tekintsük hát át, miről is van szó!

Mint az köztudott, a gyógyszertárakból megvásárolt termékek után ún. dobozdíjat kell fizetni, melynek összege dobozonként jelenleg 300 Ft. Ez az aktuálisan érvényes jogszabályok szerint nem csak a gyógyszerekre, hanem a tápszerekre is érvényes. Tekintve, hogy a klasszikus fenilketonuria kezelésének szerves részét képezi a rendszeres tápszerfogyasztás, így PKU-sként életkortól függően minden diétázó révén havonta kb. 3-6000 Ft-nyi dobozdíj kerül az államkasszába (miközben természetesen az állam az egészségügyi ellátórendszeren keresztül nagyságrendekkel nagyobb kiadást könyvel el betegenként a tápszerek árának támogatásával).

Fenti dobozdíjak azonban jellemzően nem a diétázók (vagy szüleik) zsebéből kerül az államkasszába, aminek két oka is lehet.

Egyrészt 18 éves kor alatt gyakorlatilag alanyi jogon jár az a közgyógykártya, melynek felhasználásával az állam által rendszeres időközönként feltöltött pénzügyi keret terhére az aktuálisan fizetendő dobozdíj összege a patikákban levonatható.

Másrészt, mivel 18 éves kor felett a helyi önkormányzat anyagi lehetőségein múlik, hogy biztosít-e a diétázó számára közgyógykártyát vagy sem (és a gyakorlat szerint inkább nem, mint igen), így a közgyógykártyával nem rendelkező nagykorú diétázók esetén a Magyarországi PKU Egyesület fizetheti ki az érintettek helyett a dobozdíjat. Ennek feltétele, hogy a tápszereket a diétázó az egyesülettel szerződött két patika valamelyikétől kell, hogy megrendelje (ezek a budapesti Dorottya patika illetve a szegedi Kabay patika). E patikák az egyesület tagjaitól nem kérnek dobozdíjat, amikor a tápszereket átadják (vagy vidékre kipostázzák), hanem az egyesületnek számlázzák le azt.

Az így működő rendszer minden szereplő részéről megfontolt hozzáállást vár el, ellenkező esetben a rendszer működőképessége kerül veszélyeztetésre. Mit értünk ezalatt?

A diétázók részéről elvárható az a magatartás, hogy amennyiben ő maga rendelkezik közgyógykártyával, akkor ne az egyesülettel fizettesse meg a dobozdíjat, mondván "a közgyógykeretem jó lesz másra is". Elnézést az erős kifejezésért, de ez véleményem szerint rendkívül inkorrekt eljárás. Az ilyen, és ehhez hasonló hozzáállásnak az lehet a közvetett következménye, hogy az egészségügyi ellátó rendszer üzemeltetője adminisztratív úton újraszabályozza a közgyógykeret felhasználásának lehetőségeit, és előírja, hogy az csak és kizárólag a PKU kezelésében nélkülözhetetlen tápszerekre lesz fordítható - mint ahogyan már most is lehet hallani ehhez hasonló hangokat. Arról nem is beszélve, hogy az egyesület véges anyagi lehetőségeinek ilyen módon történő, indokolatlan "megcsapolása" szintén a jelenlegi támogatási rendszer forrását veszélyezteti.

A patikák részéről külön odafigyelést igényel, hogy valóban csak nagykorú egyesületi tag esetén számlázzák a dobozdíjat az egyesületnek, vagyis minden egyes tápszer kiadása előtt nekik ellenőrizni kell, hogy a diétázó valóban tagja-e az egyesületnek. Ehhez a folyamatosan frissülő aktuális taglistát az egyesület a patikák rendelkezésére bocsátja.

Az egyesület részéről pedig nélkülözhetetlen a folyamatos és többirányú kommunikáció arról (is), hogy a diétázók miként részesülhetnek dobozdíjtérítésben: közgyógykártyával vagy egyesületi támogatással.

Fentiek tanulsága tehát véleményem szerint a következő:

1. Akinek van közgyógykártyája, használja azt a dobozdíjak kifizetésekor - minden diétázó lesz egyszer nagykorú, amikor már nem lesz közgyógykártyája: ekkor bizony jól fog jönni, ha a kompenzációs rendszer is megéri ezt az életkort! Ne tedd tönkre!

2. Akinek nagykorúsága mellett nincs közgyógykártyája, annak pusztán a dobozdíjkompenzáció miatt is érdemes egyesületi taggá válnia. Élj a lehetőséggel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése