2012. január 21., szombat

Köszönöm!


Először is nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki az "Ébresztő" kapcsán megkeresett akár mailben, telefonon, facebookon, msn-en, vagy épp személyesen. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az építő gondolatait, illetve az aggódó féltését.

Sokan, nagyon sok féle ötletet mondtatok, vagy éppen egyéb aktuális egyesületi problémára hívtátok fel a figyelmet. Mint ahogyan az utóbbi napokban a PKU.HU Általános fórumán, úgy egyéb csatornákon is hasonlóan pörgősen zajlanak az események.

Természetesen ezeket az új gondolatokat, új ötleteket, történéseket is szeretném mindenkivel ugyanúgy megosztani, mint ahogyan ezt az "Ébresztő"-ben elkezdtem.

Bár még csupán alig egy hete, hogy gondolataim mindenki számára olvashatóak, azt kell mondjam, egy ponton máris beigazolódott, hogy nem igaz az, amit az "Ébresztő"-ben írtam: nem igaz ugyanis, hogy az egyesület tagsága nem aktivizálható és nem tettrekész! És hogy ez nem igaz, ennek én nagyon-nagyon örülök! :)  Köszönöm mindenkinek, aki elkezdett velünk ötletelni, sőt dolgozni!

Igazából el is gondolkodtatott, hogy vajon miért robbantott ekkora aktivitást az elmúlt hét. Hiszen az ötletek, az elképzelések nyilván eddig is ott szunnyadtak mindannyiunk szürkeállományában. Miért pont most kezdenek tömegével előkerülni?

Bizonyára nem tudok erre korrekt választ adni, legfeljebb találgathatok. Ám az ok keresése közben mindenképp észre kell venni, hogy a most hirtelenjében beszélgetésbe kezdettek túlnyomó része még az új, picinyke PKU-sok szüleiből gyűltek össze. Nyilván ők azok, akik még szükségletként élik meg az egyesület nyújtotta lehetőségeket - természetes is, hogy aki új a PKU-ban, azok keresik leginkább más PKU-s családok társaságát, mint ahogyan az is, hogy éppen ők akarnak a leginkább segíteni a későbbiekben megszülető fenilketonuriás babák szüleinek. Ez mindig is így volt. Ám - az én PKU-beli életemben - mégsem volt mindig ekkora ötletdömping és tenni akarás. Mi tehát az újdonság, ami előidézte a mostani robbanást?

Úgy vélem, az újszerűség abban rejlik, hogy most kezdjük el igazán kihasználni a PKU-s kapcsolattartásban az internet kínálta lehetőségeket. Ehhez, szeretném hinni, hogy a PKU.HU is hozzájárul, illetőleg azon szeretnék dolgozni, hogy a jövőben még inkább hozzájárulhasson. Eddig, ugye, az új PKU-sok csak a gondozóközpontokon keresztül tudtak kapcsolatot keresni más diétázó családokkal. Ez értelemszerűen az emberi erőforrások szűkössége okán bizonyos korlátokba ütközött, illetve ütközik. Nyilván azon régebbi PKU-sok, akik még ezen a szűk csatornán "szocializálódtak", esetleg nehezebben veszik fel a ritmust a net pörgősebb történéseivel.


Fentiek összegzéseként két fontosnak vélt gondolatot szeretnék megfogalmazni:

1. Kezdeményezéseinkben nem feltétlenül kell a gondozóközpontok aktív részvételére várnunk. Nagyon sok dolgot mi magunk is el tudunk intézni, sőt el kell tudnunk intézni, hiszen ne feledjük: az egyesületünk civil szerveződés.

2. Miközben óhatatlanul abban gondolkodunk, hogy miben tudunk segíteni a csapatunkba majdan belecsöppenő apróságok szüleinek, nem szabad elfeledkeznünk a már nagyobbak által kihasználható lehetőségekről sem. Nyilván az egyesület kamaszai egészen más előnyöket élvezhetnek a tagságuk okán. Gondolok itt hirtelenjében például arra, hogy más országok PKU egyesületeivel kapcsolatot építve részt vehetnének csereüdülésen, vagy éppen nemzetközi táborokban. A felnőttek körében pedig szintén érdeklődésre tarthat számot a nemzetközi PKU konferenciákon való részvétel lehetősége. Áttanulmányozva a régi PKU Újságok több számát azt láttam, hogy erre már évek óta van lehetőség, ennek ellenére mindössze egyetlen alkalom említését találtam, amikor Magyarországról is részt vett valaki hasonló rendezvényen - mármint a diétázók közül. Persze, ez utóbbi lehetőségek nem az új PKU-sokat kell, hogy cselekvésre sarkallják, hanem sokkal inkább az érintettek körét. Ám a lehetőség biztosítását az egyesület elnöksége részéről rendkívül fontosnak tartom.

5 megjegyzés:

  1. Jó ötlet a kamaszok táboroztatása. A kisgyermekeseknek szokott lenni " kistábor".A kamaszoknak is jó lenne ahol a diéta abbahagyásának veszélyeitől elkezdve a gyermekvállalásig minden fontos témáról szó lenne.Régóta tag vagyok , de csak egyre emlékszem. Vagy csak nem tudtunk róla?
    De hát mint minden ez is főleg az anyagiakon múlik,( azért reménykedem hogy majd egyszer lesz)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna,

      azt gondolom, ez nem kizárólag az anyagiakon múlik: nagyon sok mindenre lehet pénzt szerezni akár pályázatok útján, akár szponzoráció segítségével, azért, hogy az anyagiakon ne múlhasson azoknál sem, akik esetleg egyébként nem engedhetnek meg maguknak ilyesmit - tény: ehhez valóban rendbe kell tenni az egyesületi struktúrát. ha ez megvan, utána kell egy csapat... :)

      Törlés
    2. A blogod az egyetlen forrás, amiből értesültem vagy értesülhetek arról, hogy miként próbál működni ez az Egyesület. 3 hónapja vagyok csak tagja és talán azért sem világos még, hogy kinek mi a feladata, mit értesz rendbetétel alatt és ki az , akinek mindezt el kéne kezdeni? Ki az akinek fel kellene állni és azt mondani, hogy kell valaki aki ezt meg ezt és valaki aki azt meg azt csinálja konkrétan. Amilyen tudatosnak tűnt a léte egyre inkább egy óriási ötletbörzének látom. Kik kellenek, hova és mire? Ha teszem fel lenne pénz, akkor minden más megoldódna? Mert gyanítom, hogy nem biztos :-o

      Törlés
    3. Kedves Szilver,

      a börzében is vannak jók :)
      Egyébként, akármilyen is, a részese lettél: alakítsd! :)
      A meglévő rendszerek és akciók, tudatosan működnek kb. 20 éve.
      Néhány dolog pedig amilyen tudatos, annyira ködös például számomra.
      Szerintem ha pénz lenne, akkor lényegesen több lehetőségünk - és persze problémánk - lenne :)

      Törlés
    4. Kedves Szilver,

      nagyon érdekes kérdést fogalmaztál meg: "Kinek mi a feladata?" Egyebek mellett éppen ezt értem rendbetétel alatt: tisztán lefektetni, hogy kinek mi a feladata. Ugyanis ez jelenleg egyáltalán nincs korrektül meghatározva. Ehhez persze nem kell senkinek felállnia, sőt éppen ellenkezőleg: le kellene ülnünk, és sok mindent átbeszélnünk... én nekiálltam :)

      "Kik kellenek, hova és mire?" Mindenki kell! De mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy hová és mire. Éppen erről szól a mai bejegyzésem.

      "Ha lenne pénz, akkor minden más megoldódna?" Jelenleg nem a pénz mennyisége a legnagyobb problémánk, hanem az információ nem megfelelő áramlása. Ennek orvoslására született ez a blog is, és a PKU.HU általános fóruma is. De még szükség van néhány plusz dologra...

      Törlés