2012. január 25., szerda

Újítani szeretnék!


Tegnap arról írtam, hogy mindenkinek magának kell megtalálnia a saját szerepét illetve feladatát az egyesületen belül, melyhez ugyan az egyesület vezetése adhat tanácsokat és ötleteket, de direkt irányításra nem érdemes várni. Helyette inkább indulj ki a személyes készségeidből és érdeklődési körödből, illetve használd a kreativitásod. Továbbá keress olyan embereket, akik szintén hasonló érdeklődéssel bírnak.

Szabadjon e tekintetben most saját példámmal előhozakodni. Számomra jelenleg az egyesületen belüli prioritást az Alapszabály megújítása illetve a Szervezeti és Működési Szabályzat megalkotása jelenti. Gyakorlatilag folyamatosan azon jár az agyam, hogy mi az a sok minden, amit ezen új dokumentumokba bele kell foglalni ahhoz, hogy a mostaninál lényegesen hatékonyabban működhessen az egyesület.

Azt, hogy mi is a baj a mostani Alapszabállyal, az Ébresztő című írásomban konkrét példákkal alátámasztva már összegyűjtöttem. Az ott vázolt problémák külön-külön is indokolják, hogy a munkának nekigyűrkőzzünk.

E jelentős feladat megoldásához nagyon szívesen látom mindenkinek a segítségét, aki úgy érzi, hogy a sok aktuális teendő közül éppen ebben szeretne részt venni. Az előkészítő munkálatok részeként az alábbiakat tartom első lépésként fontosnak:

1. Az egyesületi törvény (1989. évi II. törvény) alapos áttekintése.
2. A saját alapszabályunk alapos ismerete, módosítandó részeinek feltárása.
3. Néhány más egyesület alapszabályának és SzMSz-ének összegyűjtése, az ötletadóként használható változatok példaértékű részleteinek kiemelése.


A téma folytatásaként a leendő alapszabályunkkal kapcsolatos elképzeléseimről a következő bejegyzésekben szeretnék írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése