2012. január 24., kedd

Miben tudok segíteni?

Szerencsére jó sokszor hallottam az elmúlt napokban ezt a kérdést: "Miben tudok segíteni?"

Ám amikor válaszolni szeretnék, mindig rádöbbenek, hogy ez egyáltalán nem könnyű feladat. De miért is?

Nagyon könnyű volna azt mondani, hogy ma délután gyertek borítékolni, holnap segítsetek elkészíteni az új megrendelőlapot az idei bónos termékrendeléshez, a hétvégén meg aki csak tud, jöjjön pakolni az éppen aktuális rendezvényünkre. De a dolog nem így működik!

Az egyesület új lehetőségeinek feltárása sokkal inkább igényel gondolkodást, kreativitást és önállóságot. Ez azt jelenti, hogy a "Miben tudok segíteni?" kérdésekre nem rövid felszólító mondatok jelentik a válaszokat. Hiszen a dolog úgy kezdődik, hogy ki kell találnunk, mik is a feladataink. Itt nincs egy főnök, mint a munkahelyen, aki majd jól megmondja, mit kell csinálni. A munka tehát valóban az ötleteléssel kezdődik. Ennek kapcsán érdemes például belenézni Papszt Miki ötletlistájába:

http://www.pku.hu/?p=altalanos_forum#s77

Ezek mind nagyon-nagyon fontos célok! De ha ezeket tűzzük ki megvalósítandó feladatként, akkor mit kellene válaszolni a címben szereplő kérdésre?

"Menj, és védd a rosszul diétázó gyerekek érdekeit!"
"Készíts oktatási anyagot a PKU-ról!"
"Erősítsd a külföldi kapcsolatainkat!"
"Toborozzál tagokat!"

Persze, hogy ezek értelmetlen válaszok!

Ha valaki segíteni akar, akkor első lépésként valóban az ötletelésben kell részt vennie. Ez azt jelenti, hogy követnie kell az egyesület környékén megjelenő fórumokat és blogokat. Több téma fut ezeken párhuzamosan most is! Ha valamelyik téma szívedhez közel áll, akkor cuppanj rá! Írd be a fórumba, hogy Te például szívesen részt vennél egy 1%-os kampányplakát vagy kampányfilm elkészítésében! Keress olyan embereket, akiket szintén a munkának ez a része hoz lázba! Tervezzétek meg a munkát! Ha kész egy jónak vélt terv, akkor egyeztess az elnökséggel és kezdd el véghezvinni, amit elterveztél!

HOPPÁ!!! Hoppá, hoppá, hoppá!

Ez egy fontos mondatrész volt, ne ugorjunk át rajta ilyen gyorsan: "EGYEZTESS AZ ELNÖKSÉGGEL!"

Hadd boncolgassam ezt a kérdést egy kicsit! Azt írtam fentebb, hogy az egyesületen belül nincs egy főnök, mint a munkahelyen, aki majd jól megmondja, mit kell csinálni. Ám ez nem jelenti azt, hogy mindenki azt csinál, amit akar!

Akkor hát mi a szerepe az elnökségnek?

Az elnökség feladata az egyesület vezetése. Ám vezetési modellből három féle létezik:

A) Autokratikus, amikor a vezetés egyeztetés nélkül hoz döntéseket, és azokat végrehajtandó utasítások formájában kommunikálja.

B) Demokratikus, amikor a döntések meggyőzésen alapuló konstruktív viták eredményeként, konszenzus alapján születnek.

C) Megengedő, amikor a vezetés teret enged a munkatársak önálló kezdeményezéseinek: ezeket jóváhagyja (vagy elveti), de utasításokkal nem szól bele a munkafolyamatokba, legfeljebb tanácsokat ad.

Véleményem szerint a hatékony egyesületi munka leginkább a megengedő vezetési stílust feltételezi. Ez alapján viszont valóban ne várd, hogy az egyesületből bárki is megmondja, hogy mi a te dolgod! Légy kezdeményező!

Tény: ahhoz, hogy kezdeményezni tudj, sok mindennel tisztában kell lenned. Mivel az egyesület ügyei korábban nem voltak kellőképpen átláthatóak - és még most is csak az ehhez tartó folyamat elején állunk -, eddig nem nagyon volt tere a sikeres önálló kezdeményezéseknek. Most viszont azon dolgozunk, hogy ez másként legyen!

Tehát ha itt és most mégis válaszolnom kell arra a kérdésedre, hogy "Miben tudok segíteni?", akkor bocsánatodat kérve csak azt tudom mondani:

Olvass! Tájékozódj! Kérdezz! Keresd a társaságot! Beszélgess! Agyalj! És semmiképpen se várd, hogy majd jön valaki, aki megmondja a tutit! Légy kreatív! Ha kitalálsz valamit, egyeztesd, és csináld meg!

Igazad van: ez valóban sokkal nehezebb feladat, mint végrehajtani néhány utasítást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése